מהי בקרת מבנה?
בקרת מבנה היא תחום שתפס תאוצה בשנים האחרונות בזכות היכולת לנטר באופן מלא את כלל המערכות הקיימות בבניין או במערכת מבנים ולחסוך באופן משמעותי באנרגיה.
זוהי מערכת בקרה המסוגלת להעניק אינדיקציה באופן גרפי באמצעות תמונות סינופטיות לכל מערכת בנפרד. כיום, המערכת משמשת ברחבי העולם לניטור של תקלות ולשליטה בכמות האנרגיה בכל חלק במבנה באמצעות ניטור הנתונים המספריים. כך, כל לקוח יכול לקבל תמונת מצב עדכנית של שימושי האנרגיה ואף לשלוט בחלק מהמערכות.
לאורך השנים מערכות אלה הוכיחו את יעילותן. ההשקעה בהוספתן למבנה, כבר בשלבי הקמתו, מחזירה את ההוצאה בדמות חיסכון ניכר בחשבונות המים, החשמל והגז. לצד היתרון הפיננסי המשמעותי, לבקרת המבנה יש גם יכולת להציל חיים בזכות ניטור בזמן אמת של תקלות העשויות לגרום להתלקחות ולנזקים נוספים.
כיצד עובדת מערכת בקרת מבנה?
כל מערכת בקרת מבנה מתוכננת באופן אישי לצורכי הגוף המזמין את המערכת. היא מבוססת על שילוב חיישנים של טמפרטורה, בקרים חכמים המולבשים על מערכת החשמל, המים, הגז ומערכות נוספות בחברה. הנתונים המסופקים בזמן אמת מבקרים אלו, מועברים לתוכנה שנכתבה במיוחד עבור המבנה המנוטר, ומאפשרת לעובדים בחדר הבקרה לראות בזמן אמת את הנתונים הרלוונטיים. כאשר קיימת אנומליה, שימוש יתר בצריכה של מערכת או ליקוי בתפעול, חדר הבקרה יקבל על כך חיווי מידי, ויוכל לפעול כדי להשבית את המערכת התקולה או להפעיל באופן ידני או אוטומטי מערכת חלופית.
מדוע ארגונים רבים מבזבזים אנרגיה?
בעקבות שימוש לא יעיל במתקנים חשמליים וניהול לקוי של משאבי האנרגיה, חשבונות החשמל, הגז והמים של ארגונים רבים גבוהים מאד. לו היו מנטרים את פעילות החשמל היו יכולים לחסוך הון.
אנו מאפשרים לארגונים אלה לחסוך באמצעות הפעלה והפסקה של מעגלי תאורה בתקשורת KNX, חיבור הלוחות למערך חכם תוך שילוב גלאים לניתוח מערכות מיזוג אוויר ותאורה, חיבורים לגנרטור בעת הצורך וחיבור מלא למערכות אל־פסק.
בנוסף, אנו מתחברים למערכות החימום והקירור בבניין, ושולטים במרכזי האנרגיה של מקררים, דודים, יחידות טיפול אוויר AHU, מפוחי נחשון (FC), משאבות, מערכות אספקת אוויר, מערכות עשן ואף מפוחי יניקה. מערכת בקרת החניונים מאפשרת ניטור מלא של תנועת האוויר בחניון (על פי הדרישות של המשרד לאיכות הסביבה), וכן ניטור של רמת הלחות והטמפרטורה בחללים רגישים.
כיצד ניתן ליישם את מערכות בקרת המבנה?
ארונות החשמל החכמים
בינת יישום מערכות מציעה כיום ארונות חשמל חכמים המכונים Smart Panel. ביום שבו מוטמעת המערכת היא משדרת באופן רציף למערכת ניהול האנרגיה במבנה, שואבת את הנתונים מכלל מערכות החשמל ומסוגלת להציג נתונים מדויקים לכל אחד מצרכני האנרגיה בחלל. למשל, אם קיים מקרר, מזגן או מכשיר חשמלי הצורך כמות גבוהה של אנרגיה, ניתן להשתמש בניטור החכם ולכבותו בזמן אמת או לשדרג את אותו מוצר בזבזני למוצר חסכוני יותר.
לוחות החשמל הללו עומדים בתקנים המחמירים ביותר, בכללם דרישות התקן הישראלי ת"י 61439. כל הרכיבים בארון החשמל נבדקים על ידי היצרן, ואנו מסוגלים גם לספק את הארון להתקנה עצמאית של קבלני חשמל בשלב תכנון או שדרוג המבנה.
מערכת ניהול האנרגיה PME
מערכת ניהול אנרגיה Power Monitoring Engineering PME מיועדת לאיסוף נתונים מכלל המערכות המחוברות למערכת בקרת המבנה, כל המונים עצמם מחוברים למערכות הניהול.
למערכת הזו יש תפקיד משמעותי בבניינים המשלבים מתחמי מגורים ועבודה. ניתן לחשב את הצריכה האישית של כל אחד מהדיירים במתחם המסחרי או מתחם המגורים אם אינו מחובר עם מד נפרד של חברת החשמל, ולהנפיק חשבונית המבוססת על צריכה בפועל. יתרון זה מאפשר למפעילי הנכס המסחרי להימנע מחשבונות חשמל גבוהים ללא יכולת ניטור הצריכה של כל אחד מדיירי המתחם. הדבר מבוצע באמצעות מונה וירטואלי אליו הדייר יכול להתחבר באמצעות שם משתמש וסיסמה האישית, ולראות אף הוא בשקיפות מלאה את צריכת החשמל בפועל.
כיום, באמצעות תכנון חכם של המערכת אנו מסוגלים להציב מגוון רחב של שירותי חיוב:
- מערכות לניהול חשמל חכם, תוך חלוקת הצריכה לתתי יחידות למערכות חשמל, גז, מים וקיטור.
- Billing – הפקת חשבונית אוטומטית לכל תת יחידה בהתאם לצריכה
- בחינה של שימושי יתר באמצעות מחבר המולבש על המתגים בארון החשמל בהתקנה נוחה ופשוטה.
איתור תקלות, חלוקת עבודה בין מכשירים ומעבר לניהול ידני
במידת הצורך, ניתן להוסיף מנגנון העובר לניהול ידני של מערכת תקולה. אנו מאפשרים למנוע תקלות מראש באמצעות תכנון חכם של חלוקת עבודה בין המערכות השונות. לדוגמה, אם בגג המבנה מותקנים מנועים האחראים על קירור המבנה (צ'ילרים). ניתן להשתמש במערכת לתכנון חכם של חלוקת העבודה בין מספר צ'ילרים שונים כדי למנוע בלאי. בתקופות של עומס, ניתן לאפשר לשניהם לעבוד במקביל לזמן קצר ולאחר מכן לעבוד לסירוגין.
פתרון יעיל לבתי מלון ובתי אבות
בתי מלון רבים ברחבי העולם מנצלים את יתרונות החשמל החכם לחיסכון אנרגטי. באמצעות חיישני טמפרטורה ותנועה, ניתן לזהות מתי יש אורח בחדר ומתי הוא עוזב, וכך להפעיל את התאורה והמיזוג רק בזמן שהחדר מאוכלס. ניתן לתכנן את הטמפרטורה בחדר בהתאם לטמפרטורה מחוץ למבנה ולזהות אם יש להדליק את המזגן או לא.
אנרגיה ירוקה
היום, כאשר גוברת המודעות להשפעה של חסכון אנרגטי על כדור הארץ ארגונים רבים מטמיעים מערכות המסייעות לשמירה על איכות הסביבה. באמצעות החיישנים המזהים את הצריכה הבזבזנית בארגון, ומכבים באופן אוטומטי את מערכות המיזוג והחשמל, הארגון יכול להתהדר בביצוע אקטיבי של תהליך חסכון אנרגטי המדגיש את תרומתו לשמירה קפדנית על חיסכון אנרגטי.
לכן, מעבר לחיסכון הכספי מדובר גם באספקט תדמיתי לכל דבר, המסייע ליחסי הציבור של הארגון.
מה צופן העתיד בתחום מערכות הבקרה בארץ ובעולם?
עולם הבינה המלאכותית (AI) משולב בצורה חכמה בתחום בקרת המבנה, ומעניק אפשרות ליישום יצירתיים במיוחד. לדוגמה, עובד שנכנס למבנה שבו ממוקם משרדו יכול להיות מזוהה על ידי מערכת לזיהוי פנים. בשלב זה, האור והמיזוג במשרדו האישי יכולים להידלק. מהרגע שהמערכת זיהתה כי המשרד ריק, והעובד העביר כרטיס אוטומטי או חיישן ועזב את מקום העבודה, התאורה בחדר תכבה. במגדלי משרדים המעסיקים מאות או אלפי עובדים, מדובר בחיסכון אנרגטי משמעותי שעשוי להתבטא בשורת הרווח בסוף השנה בסכומים גבוהים.
כיום, מערכות אלה מוטמעות בבתי ספר. הן מסוגלות לזהות את הרגע שבו עובד ניקיון נכנס למתחם לנקות את הכיתות בערב לאחר הלימודים, ולסגור את התאורה והמזגנים כאשר יצא מבית הספר.